marți, 5 februarie 2013

INVENTAR PENTRU SERVIRE (VESELĂ)


INVENTAR PENTRU SERVIRE (VESELĂ)

         Pentru buna desfasurare a activitatii în procesul servirii, unitatile de alimentatie publica trebuie sa fie dotate cu inventar necesar din toate grupele de vesela, corespunzator profilului si nivelului de încadrare al unitatii. Vesela trebuie sa fie confectionata din material rezistent si cu o estetica adecvata.
         Vesela din portelan, faianta, ceramica
Farfuriile -  cu ajutorul lor se manipuleaza si se servesc toate sortimentele de preparate culinare. Se utilizeaza urmatoarele tipuri de farfurii:
1 Farfurii întinse mari suport la mese: 26 cm
2 Farfurii întinse mari pentru servirea preparatelor de baza: 24 cm
3 Farfurii adânci pentru servirea preparatelor lichide cu capacitate 300 - 400 g portia
4 Farfurii întinse mijlocii, pentru gustari reci si calde: 20 cm
5 Farfurii întinse mici pentru desertul de cofetarie - patiserie: 16 cm
6 Farfurie suport cesti ceai si cafea: 11 - 13 cm
7 Farfurie pentru unt si gem: 8 cm
Platourile - au destinatie multipla: manipulare, prezentare si servirea preparatelor la masa consumatorilor, prezentarea preparatelor în expozitii, miniexpozitii  etc. Forma si dimensiunile platourilor pot fi diferite:
1a) Forma dreptunghiulara: cu lungimea de 25 - 35 - 50 cm latimea de  25 - 30 cm
2a ) Forma ovala: cu lungimea de 25 -35 cm si latimea de 15 - 20 cm
3a ) Forma rotunda: cu diametrul de circa 30 cm

Supierele - pot fi de diferite forme si capacitati (2 - 6 portii) si au ca destinatii manipularea si servirea preparatelor lichide la masa consumatorilor (supe, ciorbe); se aduc de la sectie la masa pe farfuria suport întinsa sau pe tavi metalice.

Salatierele - sunt de forma patrata, adânci, cu o capacitate de 1 - 4 portii de salata a 200 - 250 g portia; destinatia lor este de a prezenta si servi la masa consumatorilor toate sortimentele de salate; salatiera se duce la masa pe tava si se aseaza în fata furculitei, înainte sau odata cu aducerea preparatului culinar.

Ravierele - au forma ovala si sunt folosite la servirea tuturor sortimentelor de salate fierte, coapte, în aspic; au capacitate 1 - 2 - 3 portii la 150/200 g.

Bolurile (castroanele) - se folosesc în servirea sortimentelor de compoturi, dar si la prezentarea apei calde cu lamâie,  la masa consumatorilor, dupa servirea diferitelor preparate din carne de miel, pui, peste; mai pot fi folosite si la servirea preparatelor lichide - supe, creme, consomeuri, situatie în care se vor prezenta pe tavi cu suport farfurioara.

Serviciile pentru ceai - setul unui serviciu trebuie sa cuprinda: cani, ceainice, cafetiera, laptiera; se aduc la masa pe tavi si se aplica serviciul de catre ospatar sau se lasa pe masa pentru a se servi consumatorii.; cestile pentru  ceai - cacao au capacitati între 200 - 250 ml, iar pentru cafea naturala 100ml.

Osierele - se prezinta la masa consumatorilor în timpul servirii preparatelor care necesita dezosarea (peste, pui, raci); se aseaza în fata farfuriei de servire; au forma de semiluna.

Sosierele si dozierele de mustar - Sosierele sunt destinate prezentarii si servirii sortimentelor de sosuri reci sau calde la masa consumatorilor, unde sunt aduse pe suport odata cu preparatul; au forma ovala, cu picior si toarta si capacitati între 100 - 200 - 300 g. Dozierele de mustar - au diferite forme, însotesc preparatele din carne care necesita acest condiment; au capac si lingurita de portelan.

Vesela metalica pentru servire
         Conform necesarului din dotare, unitatile reprezentative trebuie sa dispuna în procesul servirii si de vesela metalica, confectionata din inox sau alpaca argintata.
Platourile, supierele, serviciile de ceai si cafea, sosierele -  cu aceleasi forme, capacitati si destinatie cu cele din portelan.
Legumierele (timbale) - cu si fara capac, au forma supierei; se folosesc pentru aducerea, prezentarea si servirea sortimentelor de mâncaruri din legume, cu si fara carne, cu sosuri; servirea se face cu clestele alcatuit din lingura si furculita; pot avea capacitati de 1 - 4 - 6 portii a 200 - 300 g.
Cupele pentru înghetata - se folosesc pentru prezentarea si servirea tuturor sortimentelor de înghetata, au capacitati de 50, 100, 200 g.
Spirtierele - sunt destinate prepararii sau mentinerii în stare calda a diferitelor preparate la masa consumatorilor sau la masa de serviciu; poate avea diverse forme.
Tavile - se folosesc la manipularea paharelor, tacâmurilor, serviciilor de condimente, serviciilor pentru ceai si cafea etc.; au forma dreptunghiulara sau ovala.
Cosuletele pentru pâine - sunt destinate prezentarii estetice a produselor de panificatie; au forma de farfurie adânca sau salatiera patrata.
Shakerele - se utilizeaza la prepararea amestecurilor de bauturi (cocteiluri),  în componenta carora intra bauturi alcoolice, aperitive, lichioruri, vinuri si alte ingrediente; au capacitate de 400 - 500 ml.; au forma conica; sunt compuse din pocal (partea inferioara) în care se pun bauturile, capacul mare prevazut cu sita si capacel mic.
Tacâmurile - forma pieselor din aceasta grupa este în functie de destinatia lor în procesul servirii, cu ajutorul lor consumându-se toate preparatele culinare; într-o unitatea se asigura acelasi model pe grupe de tacâmuri.
1 Tacâm obisnuit: lingura - are lungimea de circa 21 cm si causul de 7,2 cm, furculita - cu lungimea de circa 21 cm si prevazuta cu 4 furcheti, cutit - cu lungimea  ce circa 24, 8 cm din care lungimea lamei de 13, 3 cm (se folosesc la servirea preparatelor de baza)
2 Tacâm pentru peste - cutitul cu lungimea de 21,1 cm din care lungimea lamei de 9,5 cm; furculita cu lungimea de 18 cm si prevazuta cu patru furcheti.
3 Tacâm pentru gustari - cutitul cu lungimea de 20, 5 cm din care lungimea lamei este de 11 cm; furculita are lungimea de 18 cm, cu patru furcheti.
4Tacâm pentru desert - destinatia  acestor tacâmuri este pentru servirea tuturor deserturilor si se compune din
4a) Racâm pentru dulciuri de bucatarie - patiserie (cutit, furculita, lingurita) corespunzator formei si modelului celorlalte tacâmuri, lungimea lor fiind de circa 14 - 15 cm, forma speciala, furculita cu 4 furcheti;
4b) Tacâm pentru fructe - furculita si cutitul într-o forma speciala, asemanatoare modelului pentru dulciuri si gustari, de lungime mai mica, iar furculita are 3 furcheti
5 Linguri si lingurite speciale - este vorba de lingura pentru consomeuri si supe concentrate, de forma speciala, cu lungimea de circa 18 cm; lingurita pentru înghetata cu causul plat; lingurita pentru zahar si cafea si pentru amestecuri de bauturi racoritoare cu lungimea de 21 cm; lingurita pentru iaurt cu causul plat în vârf.
6 Tacâmuri speciale - furculita mica  cu 2 furcheti pentru servirea lamâii cu lungimea de circa 10 - 11 cm; cutit pentru servirea icrelor cu vârful lamei rotund si lat subtiindu-se spre mâner; cutit pentru servitul brânzeturilor la masa  compus din 2 furcheti si lama taietoare; cleste pentru portionat si servit tort; paleta pentru portionat si servit salata; tacâm pentru stridii, homar, melci (format din cleste si furculita); tacâm pentru raci (format din cutit cu lama scurta si furculita cu 2 furcheti); tacâm special pentru sparanghel; lingura speciala pentru sosuri; cleste special pentru gheata; foarfece pentru struguri; foarfece pentru transat piu la gheridon.

VESELA DIN STICLĂ

          Unitatile, în functie de categoria de încadrare, se doteaza cu vesela din grupa sticla - cristal (semicristal). Din aceasta grupa fac parte sortimentele de pahare în care se servesc bauturile si trebuie sa fie din acelasi material si model.

Principalele tipuri de pahare:
1 Pahare pentru aperitiv  50, 100 ml cu picior
2 Pahare cu picior pentru vin alb servit simplu capacitate 100 - 125 ml
3 Pahare cu picior pentru vin rosu capacitate 125 - 150 ml
4 Pahar cu picior pentru apa minerala (sprit) capacitate 200 - 225
5 Pahare tip sonda de forma cilindrica sau conica pentru bauturi racoritoare si alte amestecuri, capacitate 200 - 300 ml
 6 Pahare tip sonda pentru servirea beii, capacitate 300 - 500 ml
7 Pahare tip cupa cu picior pentru sampanie, capacitate 125 - 200 ml
8 Pahare tip balon cu picior pentru coniac, lichioruri, capacitate 50 - 100 ml
9 Cupe speciale cu picior pentru bere capacitate 300 - 500 ml
10 Carafe speciale tip cana pentru vin la butoi, capacitate 250, 500, 1000 ml
11 Pahare speciale pentru bauturi amestec (cocktailuri), capacitate 150, 200, 250 ml
12 Cilindri gradati - sunt de fapt unitati de masura la bar - capacitate 25, 50, 100, 150, 250 ml.
Serviciul de condimente - sunt compuse din piese din sticla, de forme diferite, încadrate în seturi cu suporturi metalice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu