marți, 5 februarie 2013

SISTEME PRIVIND TEHNICA SERVIRII


SISTEME PRIVIND TEHNICA SERVIRII

         Operatiile de cea mai mare importanta ce se efectueaza într-o unitate publica de alimentatie, constau în manipularea obiectelor de servire pentru ca preparatele si bauturile solicitate sa fie consumate, sa ajunga la dispozitia consumatorilor, dându-le posibilitatea sa le ingereze cu un efort cât mai redus si într-un climat de destindere. Aceste operatii se realizeaza în mai multe moduri, diferentiate de caracteristicile fizice, chimice si tehnologice ale preparatelor si bauturilor, numarul persoanelor servite, timpul destinat de consumatori pentru servirea mesei, volumul cerintelor si preferintelor culinare, momentul desfasurarii servirii hranei, gradul de calificare a personalului de serviciu si de dotare a unitatii cu obiectele de servire etc. Ţinând seama de felul si aportul personalului de servire în efectuarea operatiilor de servire a preparatelor si a bauturilor, se desprind urmatoarele sisteme de servire:
·        Sistem de servire direct sau englezesc - caracterizat prin faptul ca toate operatiile se efectueaza de personalul de serviciu
·        Sistem de servire indirect sau francez  -  când o mica parte din operatiile de servire se efectueaza de catre clienti
·        Autoservirea - care se realizeaza prin preluarea de catre consumatori a majoritatii operatiilor de servire
·        Servire rapida - cunoscuta sub denumirea englezeasca fast food
·        Servire la domiciliu
·        Servirea prin intermediul automatelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu