marți, 5 februarie 2013

TEHNICA SERVIRII DIFERITELOR TIPURI DE MESE FESTIVE


TEHNICA SERVIRII DIFERITELOR TIPURI DE MESE FESTIVE

         Pentru organizarea si servirea meniurilor la diferite tipuri de mese se vor stabili componentele acestora, în functie de care se vor executa operatiile de aranjare a meselor, de pregatire, transportare si servire a preparatelor si bauturilor.
         Prin meniu se întelege totalitatea preparatelor culinare si alte produse alimentare, inclusiv bauturile alcoolice si nealcoolice ce se servesc si se consuma de una sau mai multe persoane la o singura masa.
Meniurile por fi de mai multe feluri:
0        Dupa numarul de preparate si produse alimentare servite si consumate:
1.      meniuri simple
2.      meniuri complete
0        Dupa felul mesei la care se serveste si se consuma:
1.      meniu pentru mic dejun (masa de dimineata)
2.      meniu pentru dejun (masa de prânz)
3.      meniu pentru cina (masa de seara)
4.      meniu pentru masa festiva (banchet)
5.      meniu pentru receptie
6.      meniu pentru populatia dintr-o anumita zona geografica a tarii
7.      meniu pentru turisti straini

-   Dupa structura si componenta preparatelor culinare:
1. meniu consistent
2. meniu pensiune
3. meniu de crutare
4. meniu dietetic

0   Dupa momentul în care se stabilesc:
1. meniuri a la carte
2. meniuri comandate
La stabilirea meniurilor se va tine seama de structura consumatorilor (vârsta, sex, nationalitate), anotimp, timpul destinat pregatirii si servirii, tipul de masa la care se serveste (mic dejun, dejun, cina etc.), regulile gastronomice etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu