marți, 5 februarie 2013

TEHNICA SERVIRII SORTIMENTELOR DE PREPARATE CULINARE


TEHNICA SERVIRII SORTIMENTELOR DE  PREPARATE CULINARE

RECOMANDAREA SORTIMENTELOR DE GUSTĂRI sI ANTREURI

         Gustarile sunt preparate culinare care se recomanda si se servesc fie ca mici aperitive, fie în prima etapa a meniurilor în cadrul meselor principale sau servite "ca atare"între mesele principale. Trebuie prezentate cu multa fantezie si originalitate, în vesela speciala corespunzatoare sortimentului. Prezentarea gustarilor în farfurii, platouri, salatiere, impune însotirea acestora cu diferite garnituri si sosuri specifice, ornarea cu elemente de decor comestibile, astfel încât sa dea un aspect apetisant produsului. Ca produse de decor se vor folosi în special: salata verde, morcovi, sparanghel, ridichi, oua, lamâi, ciuperci, castraveti, capere, marar, patrunjel etc. Montarea gustarilor pe platou se face cu deosebita atentie, asezând pe platou  un servet de pânza pliat sau servetele speciale din staniol si hârtie speciala cu broderii. Prezentarea se poate  realiza si în cosulete din aluat de patiserie, precum si în cosulete speciale formate din cartofi pai prajiti. Dupa componentele de baza si procesul tehnologic, gustarile se grupeaza în: reci si calde.
Sortimente de gustari reci: sandvisuri si tartine cu brânzeturi, cu mezeluri, cu peste, cu icre, cu pasta cu brânza, cu pasta de ficat, cu pasta de peste, cu pasta din carne de pasare, rosii umplute cu pasta de brânza, cu salata de vinete, ardei si castraveti cu pasta de brânza, oua umplute cu pasta de ficat etc.
Sortimente de gustari calde: chiftelute din carne, din peste, din legume, sortimente de buseuri si tarte cu diferite umpluturi, preparate din oua (fierte, ochiuri, omlete), cascaval la capac, cascaval pane etc.

         Antreurile sunt preparate culinare care nu ocupa totdeauna etapa întâi în meniu, ele pot fi servite si dupa supe, dupa preparate din peste etc. Pot fi compuse din preparate calde sau reci, cu sau fara sosuri. Spre deosebire de gustari, antreurile se servesc în cantitati mai mari, atât în meniu cât si servite ca atare între mesele principale, pot deschide apetitul sau sa dea senzatia de satietate.
Sortimente de antreuri reci: oua în aspic, medalioane în aspic, pate de ficat de porc si gâsca, piftie de pasare, rulouri cu diferite umpluturi.
Sortimente de antreuri calde: specialitati de sufleuri, de cascaval, de spanac de conopida, sortimente de budinci, sortimente de spaghete, sortimente de pizza etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu