marți, 5 februarie 2013

RECOMANDAREA SORTIMENTELOR SUPE, CREME, CIORBE, BORsURI


RECOMANDAREA SORTIMENTELOR SUPE, CREME, CIORBE, BORSURI

         Supele si ciorbele prin faptul ca se servesc calde au rol calmant asupra nervilor din stomac, de asemenea  sunt foarte hranitoare.
Supele sunt preparate culinare caracterizate printr-un continut mare de lichid si se servesc de obicei la începutul mesei: Valoarea lor nutritiva este dependenta de materia prima folosita la prepararea lor si de asemeni de diversele adaosuri folosite.

Ciorbele sunt preparate care reprezinta, în unele regiuni, elementul esential în componentele de meniuri pentru masa de prânz. În traditia  culinara româneasca, ciorba se obtine prin acrirea supei cu bors, zeama de varza murata, zeama de corcoduse acre, otet etc.

Carnea fiarta în supa de carne poarta denumirea de rasol.
Supele îngrosate se obtin prin diverse adaosuri de cereale si derivate ale acestora, sau prin pasarea legumelor fierte ca pireuri si adaugarea lor la supa, devenind astfel asa numitele supe creme de legume.

Supele sau ciorbele cu carne - în aceasta categorie intra sortimentele de ciorbe si supe de carne si legume, precum si cele cu legume sau numai cu carne.

Sortimente de supe: supa cu galuste din gris, supa cu taitei de casa, supa de cartofi, supa de rosii cu orez, supa de pasare cu paste fainoase, supa de varza alba etc.

Sortimente de creme: crema din conopida, crema din ciuperci, crema din carne de pui, crema din cartofi, crema din mazare, crema din dovlecei, crema din tomate cu crutoane, crema din telina cu crutoane etc.

Sortimente de ciorbe si borsuri: ciorba taraneasca cu carne de vita, ciorba ardeleneasca cu carne de porc, ciorba de perisoare, ciorba de burta, ciorba de potroace, ciorba cu carne de pui a la grec, ciorba de pui cu rosii, bors cu carne de miel, bors moldovenesc, bors pescaresc, bors rusesc, bors de sfecla, bors de spanac etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu