marți, 5 februarie 2013

RIDICAREA COMENZILOR DE LA SECŢII sI PREZENTAREA LA MASĂ


RIDICAREA COMENZILOR DE LA SECŢII sI PREZENTAREA LA MASĂ
 În cazul aducerii preparatelor calde
- Se ridica de la aparatul care mentine farfuriile calde un numar de farfurii corespunzator cu numarul de consumatori, asezându-se pe antebratul stâng, pe care în prealabil a fost asezat ancarul desfasurat;
- Se preiau de la sectia bucatarie preparatele montate pe platou, (legumiera, bol, farfurie suport etc.) care se prinde între degetul mare si celelalte degete ale mâinii stângi;
- Se transporta apoi în salon cu multa atentie.
În cazul aducerii bauturilor servite la pahar (portionate)
- De la oficiul de menaj se preia o tava, pe care se monteaza un servet pentru a se evita alunecare a paharelor si se aseaza pe antebratul stâng si palma stânga, peste care în prealabil a fost asezat ancarul;
- De la bar se preiau bauturile portionate, se verifica daca obiectele de servire sunt curate, daca corespund bauturii respective (pahar cu picior, cupa, balon, sonda) si daca s-a respectat comanda din bonul de marcaj; paharele se aseaza pe tava începând de la antebrat spre palma stânga(aceasta asezare este ordonata si comoda, asigura o mai mare stabilitate tavii9;
- Se transporta apoi în salon cu mare prudenta.
În cazul meselor cu meniuri comandate
 - Acest sistem se poate folosi în mod individual sau colectiv (doi sau mai multi lucratori, în sir indian etc.) - functie de numarul clientilor, volumul preparatelor si bauturilor.
Când se aduc de catre un singur lucrator, se preiau toate preparatele sau bauturile, care urmeaza a fi servite în acelasi timp tuturor consumatorilor, transportându-se în salon cu respectarea regulilor de manipulare a obiectelor de servire.
Când se aduc de catre doi lucratori se procedeaza astfel:
- In cazul în care preparatul are o compozitie uniforma (sarmalute, crap prajit, ciorba etc.) - se preia de la sectie, de fiecare lucrator, câte un platou sau bol, în care au fost montate un numar egal de portii si se transporta în salon
-  In cazul în care preparatul este format din mai multe parti componente (friptura cu piure de cartofi) - Se preia de la sectie, de fiecare lucrator, câte o parte componenta a preparatului si se serveste apoi pe rând.
         Când preparatele se aduc de mai multi lucratori, se preia preparatul de la sectie, de catre fiecare în numar egal de portii; lucratorii se aseaza în sir indian si transporta preparate în ordine, pâna în salon, servirea începând sa se faca de toti în acelasi timp: ultimul chelner din sir se va opri la masa cea mai apropiata, iar primul la masa cea mai îndepartata, servirea începând în momentul în care toti lucratorii au ajuns la mesele stabilite în prealabil. Pentru aducerea preparatelor si bauturilor de la sectii se va tine seama de urmatoarele reguli:
1 Personalul va circula numai pe partea dreapta
2 Mâna dreapta va fi pe cât posibil libera pentru a feri obiectele de servire de pe mâna stânga
3 Preluarea de la sectii si aducerea preparatelor sau bauturilor se face în ordinea în care se consuma, conform meniului comandat, fara sa se lase prea mare interval de  timp între servirea a doua preparate
4 Intrarea si iesirea din salon se va face prin partea din dreapta a usii batante, folosindu-se pentru deschidere mâna sau piciorul drept
5 Se va circula cu atentie si calm, dându-se întâietate celui care transporta o greutate mai mare
6 Se vor evita gesturile largi, alergarea si zgomotele
7 In salon se circula cu multa atentie, dându-se prioritate consumatorilor si chelnerilor care transporta bauturi si preparate
8 Din salon se vor ridica în permanenta obiecte folosite, debarasându-se si mesele de serviciu, care altfel ar da un aspect inestetic salii
9 Personalul se va ajuta reciproc atunci când sarcinile de serviciu impun acest lucru
10 Se vor evita deplasarile inutile si stationarea îndelungata în oficiu
11 Obiectele de servire sau preparatele cazute pe jos vor fi imediat ridicate si înlocuite
12 Preparatele nu se ating cu degetele, ci cu obiecte de servire corespunzatoare (cleste, furculita, ancar, matura si faras)
13 Pe masa nu se aseaza seturi de farfurii, tava cu pahare sau cu tacâmuri, platourile sau bolurile cu preparate ( exceptie facându-se numai când se foloseste sistemul de servire indirect), bauturile îmbuteliate aduse de laq sectie în vederea servirii
14 Se va evita sa s e stea cu spatele la consumatorii pentru care s-au adus obiectele de servire, preparatele, bauturile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu