marți, 5 februarie 2013

INVENTARUL TEXTIL DIN DOTAREA SALONULUI


INVENTARUL TEXTIL DIN DOTAREA SALONULUI

În dotarea unitatilor clasice si cu specific, un rol important îl are inventarul textil, în alegerea caruia trebuie sa se îmbine într-o perfecta armonie culorile, dimensiunile, eficienta economica. Poate fi din damasc sau din tesaturi din amestec. Principalele obiecte din material textil sunt:
1 Fete de masa - confectionate din damasc, cu dimensiuni clasice, cu circa 40 - 60 cm mai late decât blatul mesei; tot aici intra si fileurile care pot fi cu 60 cm mai late ca blatul mesei sau fileuri duble, pâna la pardoseala pe ambele parti.
2 Naproane - confectionate din acelasi material textil, cu 10 cm mai mari decât blatul mesei
3 Servete de masa - cu dimensiuni de 55 x 55 cm, 60 x 60 cm.; mai pot fi folosite si în alte scopuri în procesul servirii: acoperirea cosuletelor cu pâine, pentru tavi si platouri etc.
4 Servete de serviciu (ankare) - confectionate din pânza alba cu dimensiunile 55 x 55 cm, pentru manipularea obiectelor de inventar în procesul servirii
5 Moltoane (huse) - confectionate din material textil grosier, de culoare alba, cu dimensiunile egale cu cele ale tabliei mesei, croite sub forma de husa; destinatia este de a fixa fata de masa pe tablie (împiedica alunecarea fetei de masa) si de a amortiza zgomotul în timpul asezarii veselei pe masa
6 Cârpe pentru sters praful
7 Cârpe speciale pentru sters vesela
8 Mochete, covoare pentru pardoseala
9 Draperii si perdele
10 Huse pentru scaune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu